Kuchnia

dania mączne

Quiche z pieczonymi grzybami leśnymi i pieczoną dynią
z serem kozim, na parmezanowym cieście kruchym.



Składniki, 6-8 porcji:

Nadzienie:

• 300 g upieczonego miąższu dyni
• 500 g leśnych grzybów (np. borowików, podgrzybków, maślaków, kurek), świeżych lub mrożonych
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, oliwa extra vergine, płatki chili lub papryka ostra w proszku
• 200 g sera koziego (np. w roladzie lub roladce pleśniowej, z otoczką)
• 1 łyżeczka suszonego tymianku
• 1 szklanka (250 ml) śmietanki kremowej 30%
• 6 średnich jajek


Parmezanowy spód:

• 300 g mąki pszennej
• 80 g drobno startego parmezanu lub grana padano
• 150 g masła, schłodzonego
• 1 jajko


Przygotowanie:

Przygotować ciasto na spód: przygotować blaszaną tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 26 cm. Do misy miksera (melaksera) lub do zwykłej miski przesiać mąkę, dodać dużą szczyptę soli, szczyptę pieprzu, dodać tarty parmezan oraz pokrojone w kosteczkę masło. Miksować przez około 2 minuty mieszadłem miksera lub rozcierać składniki palcami aż powstaną drobne okruszki ciasta. Wtedy wbić jajko i miksować jeszcze przez chwilę lub ręką zagniatać składniki, aż zaczną łączyć się w jeden duży kawałek gładkiego ciasta. Uformować z niego kulę i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Upiec dynię: piekarnik nagrzać do 180 stopni. Około 2 kg dyni zważonej ze skórą opłukać, wykroić pestki, pokroić na 5 - 6 kawałków. Miąższ oprószyć solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, skropić 2 łyżkami oliwy extra vergine oraz natrzeć 1 łyżeczką płatków chili lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku. Położyć na dużej blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika na 45 minut. Łyżką wybrać miąższ ze skórki dyni i pokroić go w kostkę.
W międzyczasie przygotować grzyby: szybko opłukać je pod bieżącą wodą (każdy grzyb płukać w dłoniach oddzielnie), osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić na kawałki, włożyć do miski doprawić solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wymieszać z 2 łyżkami oliwy extra vergine. Podzielić na 2 części, jedną nieco większą od drugiej.
Po 25 minutach pieczenia dyni przesunąć ją na bok, a w wolne miejsce włożyć większą połowę grzybów, układając je jedną warstwą. Piec dalej do końca czasu, przez 20 minut.
Ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia podsypując mąką. Wyłożyć nim spód i całe boki formy, brakujące miejsca można wylepić palcami. Dno i boki osłonić folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię i piec przez 10 minut (w trakcie pieczenia można docisnąć łyżką brzegi ciasta do formy gdyby od niej odchodziły).
Nadzienie: do większej miski wlać śmietankę kremówkę, wbić jajka, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem, roztrzepać widelcem, dodać upieczoną dynię wraz z upieczonymi grzybami oraz pokrojony w kostkę ser kozi, wymieszać. Wylać na podpieczony spód, zasłonić wystające brzegi ciasta cienkimi paskami folii aluminiowej i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut, po 25 minutach na wierzchu rozłożyć drugą, mniejszą połowę grzybów, zdjąć paski folii z brzegów ciasta i dalej piec przez 20 minut (na koniec masa powinna już być zastygnięta).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation