Kuchnia

dania mączne

Ruskie inaczej

250 g twarogu
1kg ziemniaków
4 średnie cebule
jajko
4 łyżki mąki ziemniaczanej
olej
sól, pieprz

Przygotowanie :
1.ziemniaki gotuję tradycyjnie w osolonej wodzie, bądź w mundurkach ( po ugotowaniu obieram).
2.cebule obieram , kroję w kostkę i smażę z niewielką ilością oleju.
3.Gdy ziemniaki są już ugotowane przepuszczam je przez maszynkę do mielenia mięsa razem z twarogiem i cebulką.
4.Do masy dodaję sól i pieprz do smaku ( według uznania) , jajko i mąkę( można połączyć mąkę pszenna i ziemniaczana) .
5.Masę wyrabiam aż jej konsystencja będzie jednolita ( w razie potrzeby można dodać więcej mąki ) i formuję tak jak kopytka.
6.Kluski gotuję partiami w osolonej wodzie z dodatkiem oleju 2 minuty od momentu wypłynięcia.
7.Podaję je okraszone cebulką
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation