Kuchnia

Kuchnia

Paprykowa zupa-krem.

1 duża cebula
• 2 ząbki czosnku
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 3 duże papryki
• 1 średni ziemniak
• ½ łyżeczki tymianku
• 10 dag sera mascarpone lub gęstej słodkiej śmietany
• ½ łyżeczki imbiru w proszku
• 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
• 1 liść laurowy, sól

Obrać i posiekać cebulę, wycisnąć czosnek (można w zasadzie go posiekać). Dusić w połowie oliwy z liściem laurowym i tymiankiem przez 10 minut. Umyte papryki, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, posiekać.
Następnie dodać paprykę do garnka z czosnkiem i cebulą i dalej gotować przez 15 minut. Wlać 3 szklanki ciepłej wody, posolić, dodać pokrojonego ziemniaka oraz imbir. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
Wyjąć liść laurowy i zmiksować zupę z mascarpone i resztą oliwy. Doprawić zupkę do smaku i podawać gorącą posypaną zmieloną ostrą papryką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation