Kuchnia

kulinaria

Sernik na biszkopcie

Biszkopt:
6 jajek
1 czubata szklanka cukru
12 łyżek przegotowanej zimnej wody
12 łyżek oleju
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
2 galaretki cytrynowe
½ litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 kg mielonego sera białego (w wiaderku)
2 opakowania bitej śmietany w proszku „Śnieżka”
Dodatkowo:
1 słoik dżemu brzoskwiniowego (ok. 30 dag)
Kokosowa kruszonka:
2 łyżki masła
7 dag wiórków kokosowych
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Dodać wodę, olej, wymieszaną mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Biszkopt wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 180 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na połowę (biszkopt według przepisu iny12).

Galaretki cytrynowe rozpuścić w ½ litra gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i zostawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ser przełożyć do miski, wsypać do niego bitą śmietanę w proszku i razem zmiksować. Dalej miksować dodać tężejącą galaretkę cytrynową. Następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać łyżką.

Do formy wyłożyć jedną część biszkoptu, ¾ masy serowej (gdy masa jest rzadka to należy włożyć ją na chwilkę do lodówki, a potem dopiero wyłożyć na biszkopt, bo w przeciwnym razie wsiąknie w biszkopt), na to drugą część biszkoptu, a na górę pozostałą masę serową. Włożyć do lodówki na około 20 minut.

Masło przełożyć na patelnię i roztopić. Dodać do niego wiórki kokosowe i cukier. Razem wymieszać, zrumienić, a następnie kokosową kruszonkę ostudzić.

Na masę serową delikatnie rozłożyć dżem brzoskwiniowy i rozsmarować go. Wierzch ciasta posypać ostudzoną kokosową kruszonką (jeśli będzie twarda, to wcześniej rozkruszyć). Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation