Kuchnia

weki

Dżem morelowy
Składniki na 3 słoiki po 0,25 l:
1 kg moreli, dojrzałych, ale jędrnych i twardych (mogą też być brzoskwinie)
pół szklanki wody
60 dag cukru
Sposób wykonania dżemu morelowego:
Morele dokładnie umyj, osusz, oberwij ogonki, wyjmij pestki. Do garnka wlej wodę, wrzuć 1/4 moreli i rozgotuj, dodaj cukier i zagotuj.
Pozostałe morele pokrój na cząstki, dorzuć do garnka, podgotuj, odstaw na kilka godzin.
Powtórnie doprowadź dżem do wrzenia, gotuj, a kiedy zgęstnieje, napełnij nim wyjałowione słoiki, zakręć je, odwróć do góry dnem, żeby się odpowietrzyły i zamknęły. Gdy wystygną, odstaw w chłodne miejsce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation