Kuchnia

☆ Kulinarne ☆ - Zimowe konserwy

Cukinia pasteryzowana
Składniki

(na 5 litrowych słoików)

kilka cukinii

8 szklanek wody

1 kg cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżeczki kwasku cytrynowego

2 zapachy ananasowe (do dostania w lepiej zaopatrzonych marketach)



Wykonanie

Cukinię obieram (zazwyczaj niechętnie to robię, ale akurat w tej wersji tak) kroję na pół, w poprzek i jeszcze raz na pół, wycinam miąższ z pestkami i kroję w paseczki (mozna też w kostkę). Ciasno układam w wyparzonych słoikach.

Zagotowuję wodę z cukrem, jak cukier rozpuszczony, zestawiam z ognia, dodaję kwasek i aromat, mieszam i wlewam zalewę do słoików, zakręcam. Pasteryzuję w gotującej się wodzie 5 minut od zagotowania (wstawiam słoiki do garnka wyłożonego ściereczką z wodą sięgająca połowy słoików).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation