Kuchnia

☆ Kulinarne ☆ - Zimowe konserwy

Pieczarki marynowane

Składniki
ilość sztuk: 10 słoiczków
1 kg małych pieczarek
1 łyżeczka soli
3 marchewki
20 sztuk małych cebulek
10 liści laurowych
gorczyca
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
Zalewa
600 ml wody
250 ml octu 10%
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
Dodaj do ulubionych
Wyślij e-mail
Drukuj



Metoda przygotowania
Przygotowanie: 10 min | Gotowanie: 20 min | Czas dodatkowy: 20 min, marynowanie
1. Pieczarki oczyścić, obrać i gotować 10 minut w wodzie z łyżeczką soli.
2. Marchewki umyć, obrać i pokroić na plasterki.
3. Zalewa: wodę z octem, cukrem i solą gotować przez 10 minut.
4. Do słoiczków, między pieczarki, włożyć po listku laurowym, po 2 małe cebulki, parę plasterków marchwi, kilka ziarenek pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego. Wlać zalewę, aby zakrywała grzybki.
5. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 20 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation