Kuchnia

przetwory i drinki

Nalewka z bukowych orzeszków

Czego potrzebujemy na nalewkę z bukowych orzeszków?

0,5 kg orzeszków bukowych
0,5 litra spirytusu
kilka goździków
skórki pomarańczowej
cukru
wody
Wykonanie:
Orzeszki wyłuskać z twardych łupin drobno posiekać, wsypać do szklanego naczynia i zalać alkoholem.
Naczynie szczelnie zamknąć i ustawić na słońcu na 4 tygodnie.
Po 4 tygodniach odcedzić orzeszki (ja ichnie wyrzucam; posłużą jako dodatek do nadzienia czekoladek)
Na miejsce orzeszków dodać goździki i skórkę pomarańczową.
Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie.
Zlać płyn, przefiltrować i wlać do gorącego syropu zrobionego z wody i cukru.
Jeszcze raz przefiltrować, przelać do butelek, szczelnie zamknąć.

Nalewka zalecana jest przy wyczerpaniu psychicznym, które zagwarantujemy sobie na pewno, obierając orzeszki na kolejną jej porcję;)
Według mnie orzeszki bukowe nie ustępują ani piniowym, ani cedrowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation