Kuchnia

przetwory i drinki

ok. świeżej 350 g żurawiny - przebranej, umytej i przelanej wrzątkiem

3 niewielkie jabłka - bez gniazd nasiennych, pokrojone w sporą kostkę

ok 300 ml dobrego, naturalnego miodu - może być więcej lub mniej - w zależności od tego jak kwaśna jest żurawina

Przelana wrzątkiem żurawinę wrzuciłam do szerokiego garnka o grubym dnie. Wlałam miodu i powoli dotowałam. Nie musi się zagotować. Gotowałam całość na bardzo małym ogniu około 3 minut. Następnie dodałam jabłek, zwiększyłam moc - przykryłam i znów obniżyłam do minimum. Dusiłam pod przykryciem około godziny.

Jeszcze gorące zapakowałam do wygotowanych słoików. Zakręciłam i postawiłam do góry nogami. Idealny dodatek do mięsa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation