Kuchnia

Food

Ciasto Puszysta kanapka

Co potrzebujemy:
5 jaj
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżki oleju
4 łyżki kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jogurtowa
250 ml śmietany min 30%
350 g jogurtu greckiego
ok 150 g waniliowego serka homogenizowanego
4 łyżeczki cukru pudru
ok 5 g żelatyny


* ciasto robiłam na blaszce o wymiarach 25x36 cm


1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dorzucamy żółtka, olej, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia, stale miksując.
Małymi porcjami dodajemy mąkę i kakao, mieszamy, nie miksujemy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy przez ok 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

2. Przygotowujemy masę. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie do ubitej na sztywno śmietany wlewamy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody. Do gotowej masy dodajemy łyżkami jogurt grecki oraz serek homogenizowany i mieszamy gumową łopatką.

3. Przestygnięte ciasto przecinamy wzdłuż na dwa płaty. Na jeden wykładamy masę i przykrywamy drugim. Wkładamy do lodówki na ok 2 godziny do schłodzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation