Kuchnia

Food

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

Składniki na kruche ciasto:

2 1/2 szklanki mąki pszennej
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Składniki na budyniową piankę:

5 białek
1 szklanka drobnego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego(ja daję 1 łyżeczkę ekstraktu z wani
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru(2
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
500 g malin
cukier puder do posypania

Masło kroimy w kostkę, szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami ciast(ja robię to hakiem) Jeśli ciasto jest zbyt sypkie można dodać 1-2 łyżki wody. Ciasto dzielimy na 2 części ok 60% i 40%, każdą zawijamy w folię spożywczą i zamrażamy(można dzień wcześcniej).

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm smarujemy masłem, wykładamy
papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta(60%), lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190 st(ja piekę w 180st) przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony zaczynamy ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyzka po łyżce wsypujemy cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił(to ważne!) Strużką wlewamy olej, cały czas miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wykładamy ubitą pianę. Wyrównujemy i układamy gęsto maliny(otworkami do góry) i lekko wpychamy je łopatką w piankę. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta(40%).
Pieczemy w temperaturze 190 st (ja 180st) przez około 30-40 minut. Wyjmujemy, studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation