Kuchnia

Design

Tiramisu

Składniki:
750 g sera mascarpone o temp. pokojowej
8 żółtek
3-4 bialka
6 płaskich łyżek drobnego cukru
1 szklanka mocnego naparu kawy (najlepiej z ekspresu, nie polecam rozpuszczalnej)
ok. 2 paczek podłużnych biszkoptów (ja uzywam Vicenzi)
50 ml amaretto
gorzkie kakao

Do miski lub glebokiego talerza wlewamy mocny napar z kawy. Dodajemy do niej alkohol i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy z 4 lyzkami cukru, az masa bedzie gladka i puszysta (5min) Dodajemy po trosze mascarpone mieszając mikserem. Nastepnie nalezy ubic bialka z odrobina soli i reszta cukru na sztywna piane, a nastepnie polaczyc bialka delikatnie, lyzka, z masa z serka i zoltek. Biszkopty zamaczamy w kawie i amaretto(max 2sek bo inaczej beda zbyt mokre) z obu stron i układamy na kwadratowej lub prostokątnej blaszce – ciasno obok siebie. Gdy zajmą całe dno – zalewamy połową masy, rozsmarowujemy równo i posypujemy kakaem. Na to układamy kolejną warstwę biszkoptów, zalewamy resztą masy i także posypujemy kakaem. Wstawiamy do schłodzenia do lodówki na co najmniej 12 godzin(np. na cala noc;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation