Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pączki dyniowe z dziurką

Składniki : ( na 8 dużych lub 12 małych pączków,w zależności jaką formą dysponujecie. Można je również zrobić w formach na muffiny )

3/4 szklanki puree dyniowego
1/4 szklanki oleju rzepakowego lub innego roślinnego
3/4 szklanki cukru
2 duże jaja
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli ( dałam 1/4 łyżeczki )
3/4 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki imbiru w proszku
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szklanka + 1 łyżka mąki ( ja swoją przesiałam )
Zamiast cynamonu, imbiru i gałki dałam 1 łyżeczkę przyprawy do potraw z dyni.

Ponadto do obtoczenia :
1/2 szklanki cukru
3/4 łyżeczki cynamonu


W dużej misce miksujemy dodając po kolei 9 pierwszych składników. Mieszamy aż całość będzie gładka. Na końcu dodajemy partiami mąkę i miksujemy aż całość dobrze się połączy.

Formy na pączki smarujemy olejem. Napełniamy je do 3/4 wysokości ( najlepiej nakładać ciasto przez szprycę).

Pieczemy w temp. 175°C przez 15-18 minut do suchego patyczka ( jeśli używamy form na muffiny to pieczemy 23-25 minut ).

Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie cukier i cynamon mieszamy razem. Jeszcze lekko ciepłe pączki wyciągamy i obtaczamy w cukrze z cynamonem. Ja obtoczyłam tylko jedną stronę, żeby nie były za słodkie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation