Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pierś kurczaka w pistacjach z rozgrzewającą kaszą gryczaną

Składniki
300 g kaszy gryczanej Kupiec
2 filety piersi z kurczaka
2 jajka
200 g wyłuskanych orzeszków pistacjowych (mogą być solone)
100 g czerwonej soczewicy
50 g pestek dyni, wyłuskanych
50 g suszonych borowików
2 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka soli
800 ml wody lub bulionu drobiowego lub warzywnego

Przygotowanie


W garnku rozgrzać olej i wrzucić kaszę gryczaną, pestki dyni i 100 g orzeszków pistacjowych. Prażyć kilka minut, aż zaczną pachnieć. Wlać wodę, dorzucić suszone grzyby i resztę przypraw, dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu przez 10 min od czasu do czasu mieszając. Dodać soczewicę i gotować dalej, aż woda zostanie wchłonięta (około 10 minut). Piersi z kurczaka przekroić na połowę, lekko rozbić tłuczkiem, posolić, popieprzyć i panierować w mące, roztrzepanym jajku i utłuczonych pistacjach. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation