Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

PANNA COTTA Z MALINAMI

Składniki

Galaretka:
szklanka mrożonych malin
2-3 łyżki cukru
1 1/2 łyżeczki żelatyny

Pianka:
250 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka żelatyny
opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie
Maliny przełożyć do garnuszka, zalać 3 łyżkami wody, przykryć pokrywką i na małym ogniu rozgotować. Dodać cukier do smaku (ilość cukru zależy od słodkości owoców i od naszych upodobań) oraz żelatynę, wymieszać dokładnie. Zmiksować blenderem i przecedzić przez sitko pestki. Przelać do 2 foremek lub szklanek i wstawić do lodówki.

Żelatynę zalać w szklance 2 łyżkami wody, wymieszać i odstawić na 2 minuty . Śmietanę zagrzać w garnuszku, wsypać cukier, dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuszczą. Należy uważać aby się nie zagotowało. (dodatkowo na koniec można śmietanę miksować 2 minuty, dzięki czemu w efekcie końcowym będzie bardziej puszysta). Przelać na stężałą galaretką i chłodzić w lodówce 5 -6 godzin.

W celu wyciągnięcia deseru z pojemnika można wstawić go na moment do wrzątku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation