Kuchnia

Przepisy

Pizza margherita.;-)

Ciasto:
250g mąki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki suchych drożdży
180ml wody

Sos:
sos pomidorowy
świeży pomidor pokrojony w plastry (z usuniętymi nasionami, żeby zmniejszyć wilgoć ciasta)
mozzarella pokrojona w plastry
świeża bazylia
sól
ewentualnie czosnek

Przygotowanie:
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, powoli mieszając z wodą używając do tego drewnianej łyżki.

Gdy ciasto zacznie się formować, uformuj nieduże kule. Odkładaj je z powrotem do miski, a na koniec przykryj je folią spożywczą. Ciasto pozostaw na 18h w temperaturze pokojowej.
Po 18h wyjmij ciasto z miski i umieśc je na posypanej mąką powierzchni roboczej, np. na stole.
Rozdziel ciasto na 3 równe kawałki.
Zagnieć każdy kawałek ciasta w kulę i pozostaw na kolejną godzinę do wyrośnięcia przykrywając miskę wilgotnym ręcznikiem lub folią.
Po godzinie ciasto na posypanej mąką powierzchni rozciągnij na cienkie spody pizzy (rozmiar wg własnego uznania).
Dodaj kilka łyżek sosu pomidorowego, plastry pomidora, plasterki mozzarelli, bazylię i posypać solą, można również dodać zgnieciony czosnek.
Piecz pizze w piekarniku w najwyższej temperaturze.;-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation