Kuchnia

Light

Dietetyczne spaghetti z klopsami drobiowymi w sosie pomidorowo paprykowym



Od dłuższego czasu przygotowując klopsy do sosu gotuję je, zamiast obsmażać na oleju. W takiej wersji nie tylko o wiele bardziej mi smakują, ale też sos nie staje się od nich ciężki i zawiesisty.

Tym razem do takich gotowanych klopsików przygotowałam sos pomidorowo paprykowy z dodatkiem sera mascarpone, który nadaje mu aksamitnej, kremowej konsystencji.

Do klopsów podałam makaron typu spaghetti (który moim zdaniem idealnie tu pasuje), ale oczywiście będą też do nich pasować ziemniaki lub ryż.

Polecam, ponieważ poza niską kalorycznością to danie jest naprawdę bardzo dobre.



Klopsy:

* 500 g mielonego mięsa drobiowego

* 1 duże jajko

* 2 pełne łyżki bułki tartej

* 1 ząbek czosnku

* 1/2 łyżeczki soli

* 2 szczypty pieprzu



Sos:

* 1 karton przecieru pomidorowego (500g)

* 1 duża, czerwona papryka

* 1 cebula

* 1 ząbek czosnku

* 1 pełna łyżka mascarpone

* 1/2 łyżeczki oregano

* 1 łyżeczka cukru

* sól i pieprz do smaku

* 1 szklanka wody



Dodatkowo:

* 1 opakowanie makaronu spaghetti



Zmielone mięso łączymy z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki odrobinę większe od orzecha włoskiego i wrzucamy je do lekko osolonego wrzątku. Gotujemy około 6 minut a następnie odcedzamy.

Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy drobno posiekaną paprykę, cebulę pokrojoną w kostkę, zmiażdżony ząbek czosnku oraz oregano. Gotujemy pod przykryciem 15 minut. Następnie dodajemy pomidory, mascarpone oraz cukier i dalej gotujemy pod przykryciem, kolejne 10 minut. Następnie sos miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Do sosu dodajemy ugotowane klopsiki i całość podgrzewamy jeszcze 5 minut na małym ogniu.

Klopsy podajemy z makaronem typu spaghetti.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation