Kuchnia

smakowe

Quiche z ricottą i kurczakiem

Składniki
Ciasto:
250g mąki
1 jajko
125 g masła
sól
Nadzienie:
1/2 brokuła
1 filet z kurczaka
1 mała cebula czerwona
120 ml śmietany
3 jajka
250 g sera ricotta
1 kostka rosołowa drobiowa
2 łyżki oliwy z oliwek
pęczek szczypiorku
1 łyżka masła
pieprz
sól

sposób przygotowania
1
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto,owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
2
Nadzienie: Filet z kurczaka myjemy i kroimy w małą kostkę.Do miseczki wlewamy oliwę,dodajemy kostkę rosołową i rozcieramy tak,aby uzyskać gładką masę.Wrzucamy pokrojony filet i mieszamy,aby mięso dobrze połączyło się z marynatą.Odstawiamy na 5 minut po czym smażymy na patelni beztłuszczowej,nie dodając tłuszczu do momentu,aż mięso zacznie się rumienić.Cebulą kroimy w piórka i podsmażamy ją na maśle krótką chwilę,tak aby cebulka zmiękła i zeszkliła się.Brokuła gotujemy około 5 minut ,uważając by się nie rozgotował.Powinien być chrupki.Dzielimy go na mniejsze różyczki.Śmietanę mieszamy z jajkami i serkiem ricotta.Dodajemy posiekany szczypiorek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Wszystko mieszamy na gładką masę
3
Formę do tarty wykładamy ciastem.Spód nakłuwamy widelcem i zapiekamy około 8 minut w temperaturze 180'C.Wyjmujemy ciasto z piekarnika.Na spodzie ciasta układamy cebulkę.Następnie brokuł i kawałeczki kurczaka.Wszystko delikatnie dociskamy tak,aby nie wystawało nam za formę.Zalewamy przygotowaną masą.Pieczemy w temperaturze 180'C około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation