Kuchnia

zupy

Zupa szczawiowa

pęczek szczawiu
kilka liści szpinaku
duża marchew
pietruszka
2 ziemniaki
śmietana
żółtko
masło do smażenia
kostka rosołowa
ziele angielskie
liść laurowy
czosnek
sól, pieprz

Marchew, pietruszkę i ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w ok. 2 litrach wody, z kostką rosołową, zielem angielskim i liściem laurowym. Szczaw i szpinak drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Do przygotowanego wywaru dodać ok. 150 ml zahartowanej śmietany i roztrzepane żółtko, szybko wymieszać. Dodać szczaw i szpinak i gotować ok. 30 minut. Doprawić do smaku czosnkiem, pieprzem i solą. Zmiksować (miksowałam bez marchwi). Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation