Kuchnia

Od kuchni: Owoce morza

Łosoś pieczony z pesto koperkowym

4 dzwonka łososia
pęczek koperku
2 ząbki czosnku
łyżka płatków migdałowych
2 łyżki soku z cytryny
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
duża cebula ( polecam czerwoną)
oliwa
sól, pieprz
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Koperek posiekać i miksować z migdałami, czosnkiem, sokiem z cytryny. Dolać 2 – 3 łyżki oliwy i dokładnie wymieszać. Łososia ułożyć na lekko naoliwionej folii ( każdy kawałek osobno) , posmarować pesto. Następnie zwinąć końce folii tak by powstały szczelne pakunki. Układać je na blaszce do pieczenia i piec ok 40 min. W tym czasie cebulę oraz paprykę pokroić dosyć grube cząstki ( ja do tego dania paprykę obieram za skórki jest delikatniejsza i bardziej mi to odpowiada). Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i smażyć cebulę z papryką aż zrobią się miękkie. Doprawić delikatnie solą i pieprzem. Po upieczeniu, rybę delikatnie przełożyć na talerze i udekorować papryką. Polecam.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation