Kuchnia

Od kuchni: Owoce morza

- Pieczony sandacz pod płaszczem ziemniaczano-chrzanowym -
Sposób przyrządzania:
Filet sandacza umyj dokładnie pod bieżącą wodą i wytrzyj kuchennym ręcznikiem. Wyjmij ewentualne ości, szczególnie z części brzusznej. Każdy filet przekrój pod kątem na porcje po ok. 8 cm. Przypraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny – wystarczy z ćwiartki. Posiekaj koperek i dodaj do marynowania ryby.

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. W garnku przygotuj ok. 2 litry wody, lekko osól. Zagotuj i wrzuć tarte ziemniaki. Gotuj przez 3-4 minuty. Odsącz na sitku i przepłucz zimną wodą. Przełóż do miski, dodaj chrzan i posiekaną natkę pietruszki. Przypraw solą i pieprzem. Wbij jajko, aby masa dobrze się trzymała na rybie. Całość wymieszaj.

Na każdy kawałek nałóż porcję ziemniaczanej masy. Filety poukładaj na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 160° i piecz rybę przez ok. 20–25 minut, aż ziemniaki zrumienią się na złoty kolor. W tym czasie cukinię umyj i pokrój w plastry. Przypraw solą i pieprzem oraz oliwą. Rozgnieć czosnek nożem i dodaj do cukinii.

Na grillowej patelni podpraż na sucho tymianek, a na nim poukładaj plastry cukinii. Zrumień warzywo z każdej strony. Gotową cukinię odsącz z tłuszczu na kuchennym ręczniku i ułóż na półmisku. Na cukinii połóż filety z sandacza w płaszczyku. Do dekoracji użyj cząstek cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation