Kuchnia

Kulinaria

Cobbler z brzoskwiniami
Składniki:
Nadzienie:
6 brzoskwiń
2 łyżki soku z cytryny
180g cukru
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
Ciasto:
260g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
8 łyżek zimnego masła
180ml śmietany
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier.

2. Masło posiekać, dodać do mąki i rozcierać palcami na kruszonkę. Dodać śmietanę i wymieszać porządnie (najlepiej widelcem).

Nadzienie:
3. Brzoskwinie obrać i pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny.

4. Wymieszać razem cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Dodać do owoców, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego (użyłam miski ceramicznej o średnicy 25cm). Na wierzchu poukładać kawałki ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg. Piec przez około 45-50 minut, aż ładnie się przyrumieni (w czasie pieczenia sok z owoców może trochę pryskać dlatego dobrze jest zabezpieczyć spód piekarnika, wsuwając pod naczynie blachę). Można podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem bitej śmietany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation