Kuchnia

Kulinaria

Tarta morelowa z sucharkami i twarogiem
składniki:
ciasto:
130g twarogu
60g cukru
szczypta soli
1 duże jajko
5 łyżek oleju
200g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
wierzch:
4 sucharki
3 łyżki masła
40g jasnego, brązowego cukru
800g moreli
dodatkowo:
170g dżemu morelowego
płatki migdałowe do ozdoby
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Ser utrzeć z jajkiem, cukrem i solą (mogą zostać bardzo małe grudki sera).

3. Ciągle miksując, partiami dodawać olej. Dodać mąkę i dobrze wymieszać (ciasto zrobi się gęste). Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

4. Morele sparzyć, zdjąć z nich skórkę, podzielić na pół i usunąć pestki.

5. Masło roztopić. Sucharki pokruszyć, wsypać cukier i wlać masło, wymieszać.

6. Formę na tartę lub tortownicę o średnicy 28cm posmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim formę. Na wierzchu rozsmarować masę z sucharkami i gęsto poukładać połówki owoców. Piec w temperaturze 180oC na funkcji termoobieg przez około 26-30 minut.

7. Dżem podgrzać w rondelku i posmarować nim jeszcze ciepłe ciasto. Boki posypać płatkami migdałowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation