Kuchnia

Kulinaria

Krucha szarlotka z budyniem marcepanowym

składniki na kruche ciasto:

150g mąki pszennej
50g cukru pudru
duża szczypta soli
duża szczypta cynamonu (lub więcej jeśli lubicie)
100g masła, pokrojonego w kostkę
1 żółtko
1 łyżeczka gęstej śmietany
składniki na budyń:

625ml mleka
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 duży budyń śmietankowy (64g)
175g marcepanu
2 łyżki likieru migdałowego Amaretto
składniki na kruszonkę:

80g mąki pszennej
60g masła, pokrojonego w kostkę
2 łyżeczki cukru pudru
duża szczypta cynamonu (lub więcej jeśli lubicie)
50g marcepanu, startego na tarce o dużych oczkach
oraz:

400g jabłek - waga po obraniu i wydrążeniu
sok z 1/2 cytryny
75g marcepanu
Przygotować ciasto. Foremkę 21x21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, cukier, cynamon i sól przesiać na kuchenny blat. Dodać masło. Szybko posiekać nożem, aż tłuszcz będzie w bardzo drobnych kawałeczkach. Dodać żółtka oraz śmietanę, posiekać jeszcze chwilę nożem, a następnie szybko zagnieść dłońmi na gładkie ciasto. Następnie dno foremki wyłożyć ciastem (można rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywcze lub jak ja wylepić palcami). Schłodzić 1h w lodówce. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec ok. 20 minut w temp. 175st.C na złoty kolor. Ostudzić.

Przygotować budyń. 500ml mleka zagotować z cukrem i marcepanem. Pozostałe mleko wymieszać z budyniem. Gdy marcepan się rozpuści a mleko będzie gorące, powoli wlewać masę budyniową, mieszać aż wyraźnie zgęstnieje. Zestawić z ognia, następnie dolać likier. Budyń przykryć folią spożywczą i ostudzić.

Przygotować jabłka i kruszonkę. Jabłka pokroić w grubą kostkę, wrzucić do zimnej wody wymieszanej z sokiem cytrynowym*. Masło rozetrzeć z mąką i cukrem na kruszonkę. Wymieszać z marcepanem.

Na ostudzony spód rozłożyć równomiernie odsączone owoce i pokruszone 75g marcepana, przykryć budyniem, posypać kruszonką. Piec 30-40 minut na złoty kolor. Ostudzić przed krojeniem. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation