Kuchnia

Ciasta

Klasyczne racuchy z kwaśnym mlekiem i jabłkami

3 i 1/3 szklanki mąki (50 dag)
3 jajka
3 szklanki zsiadłego mleka (można zastąpić kefirem lub maślanką)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka soli
4-5 twardych i najlepiej kwaśnych jabłek


Jabłka obierz, pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój na cienkie kawałki.
Do miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj jajka, zsiadłe mleko i sól. Wymieszaj mikserem na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj trochę mąki, jesli zbyt gęsta dolej mleka lub wody. Odstaw na 5 minut.
Masę wymieszaj ponownie, dodaj jabłka, wymieszaj dokładnie łyżką.
Na patelnię wlej półcentymetrową warstwę oleju. Rozgrzej go dość silnie. Układaj łyżką niewielkie i płaskie placki i smaż na średnim ogniu około 2 minut z każdej strony do zrumienienia. Staraj się tylko raz przewracać racuchy. Przekładaj je na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
W trakcie smażenia trzeba będzie uzupełnić olej, wlewaj go na patelnię bez racuchów i chwilę podgrzej, przed nałożeniem następnej porcji racuchów (w przeciwnym razie, położone na zbyt zimny olej, wchłoną go za dużo).
Podczas smażenia, bacznie obserwuj racuchy - smażone na zbyt gorącym oleju mogą się spalić w środku, a pozostać surowe w środku, smażone zaś zbyt długo na za zimnym oleju, będą tłuste i ciężkie. Tłuszcz będzie miał odpowiednią temperaturę, jeśli włożona porcja ciasta od razu zacznie się smażyć i olej wokół placka będzie żwawo bąbelkować.
Odsączone racuchy podawaj z cukrem, świeżymi owocami (truskawkami, malinami, jagodami, borówkami) lub konfiturami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation