Kuchnia

Śniadania

:) Placki z serem ricotta i bananami

Składniki, około 18 placków:

• 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
• 3 łyżki cukru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 250 g serka ricotta (w kubeczku)*
• 2 duże jajka
• 2 łyżki roztopionego masła lub oleju + dodatkowy tłuszcz do smażenia (najlepiej masło klarowane)
• około 1/4 szklanki mleka
• 2 banany






Dodatki: cynamon, syrop klonowy lub sos karmelowy z masłem orzechowym, gęsta śmietana

* do kupienia w każdym supermarkecie, można też spróbować z gładkim słodzonym lub niesłodzonym serkiem np. homogenizowanym lub zmielonym twarożkiem jak na sernik. Można też użyć jogurtu greckiego.

Przygotowanie:
W większej misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce zmiksować serek ricotta z jajkami i 2 łyżki roztopionego masła lub oleju. Wymieszać lub zmiksować z suchymi składnikami dodając mleko tak aby uzyskać dość gęstą masę (jak śmietana homogenizowana).
Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), natłuścić ją (jeśli jest taka konieczność można też smażyć beztłuszczowo). Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, rozsmarować je na bardziej płaski placek i na umiarkowanym lub średnim ogniu smażyć do czasu aż placki urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).
W międzyczasie gdy placki trochę podrosną (mniej więcej w połowie smażenia) wcisnąć w każdego placka po 2 plasterki banana. Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, tak jak z pierwszej strony lub trochę krócej.
Układać na ręcznikach papierowych lub bezpośrednio na talerzach. Posypać cynamonem, polać syropem klonowym lub sosem karmelowym, kleksem śmietany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation