Kuchnia

BEZ PIECZENIA

Składniki:
1,5 paczki krakersów
3 paczki herbatników
1 l mleka
1/2 szkl cukru
4 żółtka
1 masło
1 szkl mąki krupczatki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 puszka kremu toffi
1 l śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
pół tabl gorzkiej czekolady

Krem budyniowy:
3 szkl mleka, 1/2 szkl cukru i masło zagotować. Do gotujacej się masy dodać wymieszane mikserem-1 szkl mleka, 1 szkl mąki krupczatki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 żółtka. Mieszając gotować wszystko aż powstanie masa budyniowa.

Masa toffi: 1/2 litra śmietanki kremówki ubić. Stopniowo dodawać zimną masę toffi z puszki, ubijając nadal. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Gdy żelatyna zacznie się robić galaretkowata szybko zmiksować z przyrządzoną masą toffi.

Masa z bitej śmietany: 1/2 litra śmietanki kremówki ubić. Dodać cukier puder i waniliowy, nadal ubijać. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Gdy zacznie się robić lekko galaretkowata szybko zmiksować z masą śmietanową.

Na blaszce 20 x 35 cm ułożyć warstwę herbatników. Na nie wyłożyć masę budyniową. Następnie wykładamy krakersy, na które wylewamy masę toffi (masa ta może być wylana dopiero po wystygnięciu całkowitym masy poprzedniej!) . Przykrywamy ją ponownie krakersami, na które wykładamy masę z bitej śmietany. Wkładamy do lodówki na 24 godziny. Przed podaniem posypujemy tartą gorzką czekoladą
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation