Kuchnia

BEZ PIECZENIA

Malinowa delicja piankowa
Spód:
2 paczki biszkoptów (240g)
200g masła (roztopionego i przestudzonego)
2 łyżki ciemnego kakao bez cukru
2 łyżki przesianego cukru pudru
Wierzch:
3 galaretki o smaku malinowym
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
200-250g delicji malinowych
450g owoców jagodowych świeżych lub mrożonych (mrożone owoce trzeba rozmrozić)

1. Biszkopty zemleć na piasek. Dodać do nich masło, kakao, cukier puder i dokładnie wymieszać (można rękoma). Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i ugnieść.

2. Dwie galaretki malinowe rozpuścić w 0,5 l gorącej wody. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Jedną galaretkę malinową rozpuścić w 200ml wody i również odstawić do ostygnięcia.

3. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Ciągle miksując, wlewać powoli ostudzoną galaretką (0,5 l). Połowę masy malinowej wylać ma spód. Na wierzchu poukładać malinowe delicje. Przykryć resztą śmietanki malinowej i deser wstawić do lodówki na około 15-20 minut.

4. Do pozostałej galaretki (200ml) dodać owoce i wymieszać.

5. Deser wyjąć z lodówki i na wierzchu rozłożyć owoce z galaretką. Znów blaszkę wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

6. Dobrze schłodzony deser wyjąć ostrożnie z tortownicy, oddzielając nożem piankę od jej brzegów.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation