Kuchnia

dietetyczne

Pikantne pomidorowe naleśniki z twarogiem i papryką

Pomidorowe naleśniki żytnie z twarogiem i papryką
Przepis na 3 porcje (po ok 3 duże naleśniki)

Na ciasto:

4 jajka
70 g mąki żytniej pełnoziarnistej
150 ml mleka
50 ml wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka suszonej bazylii
+ kilka kropel oleju roślinnego do posmarowania patelni

Na wypełnienie:

400 g chudego twarogu
200 g serka homogenizowanego 0%
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
4 łyżki posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki pieprzu
2/3 łyżeczki soli



W dużej misce roztrzepujemy jajka wraz z przyprawami, koncentratem, mlekiem i wodą.
Następnie dodajemy mąkę i drugi raz dokładnie mieszamy.

Bardzo (!) rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką na samym początku delikatnie natłuszczamy olejem roślinnym.

Naleśniki smażymy dość krótko na dużym ogniu, inaczej będą się rwały.
Podana ilość składników powinna wystarczyć na około 8-9 naleśników.



W między czasie na dużych oczkach tarki ucieramy paprykę oraz siekamy szczypiorek,
warzywa łączymy w miseczce z twarogiem, serkiem homogenizowanym (można zastąpić bardzo gęstym jogurtem np. greckim light) oraz przyprawami.

Gotowe naleśniki smarujemy przygotowanym serkiem i zawijamy w otwarte rulony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation