Kuchnia

Bon Appetit!

Pizza ze szpinakiem i jajkiem sadzonym XXL

Ciasto:
350g mąki pszennej
50g drożdży
190 ml wody
sól
2 łyżki oliwy

Delikatnie podgrzewamy 190 ml wody. Do czystej miski wrzucamy pokruszone drożdże. Drożdże zalewamy ciepłą wodą. Całość dokładnie mieszamy widelcem.
Do miski wrzucamy wcześniej przesianą mąkę pszenną. Dodajemy szczyptę soli i 2 łyżki oliwy z oliwek. Zaczynamy gnieść, stopniowo dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie. Ciasto wyrabiamy przez mniej więcej 3-4 minuty aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wkładamy ją do suchej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 45 minut.

SoS
ketchup łagodny lub ostry
koncentrat pomidorowy
oliwa
oregano

Składniki mieszamy!

Obłożenie:
paczka mrożonego szpinaku
sól
pieprz
3 ząbki czosnku
2 cebule
oliwa
margaryna

Rozpuszczamy w garnku 1/5 margaryny. Dodajemy szpinak i zalewamy 1/3 szkl. wody. Czekamy aż się rozmrozi. W tym czasie podsmażamy posiekaną cebulę na oliwie ( szklimy).
Całość łączymy i dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy 10 min.

Pizza:
Ciasto zagniatamy na blacie posypanym mąką. Rozwałkujemy według uznania. Posmarować sosem. Dać szpinak. Zrobić wgłębienia w miejscach gdzie chcemy dać jajko (żeby się nie rozlało) i wbijamy (ilość według uznania).
Wkładamy do piekarnika na 20 min, temp 200st.
Jak widzimy, że jajka się już ścięły to robimy tylko grzanie -dół.

Zdjęcie: http://www.mniammniam.com/Wiosenna_pizza_ze_szpinakiem_i_jajkami__ciasto_najprostsze_do_wykonania_-17227p.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation