Kuchnia

Bon Appetit!

Placki z cukinii

Będziesz potrzebować:

jedna średnia cukinia
1 duże jajko
mała czerwona cebula, drobno posiekana
3 łyżki parmezanu, startego
3 łyżki mąki pszennej
kilka listków świeżej bazylii, posiekanej
łyżeczka ziół prowansalskich
kilka kropel soku z cytryny
świeżo mielony pieprz (3-4 szczypty)
sól do smaku

Zetrzyj cukinię razem ze skórką na tarce z grubymi oczkami. Dodaj resztę składników, wymieszaj, po czym smaż na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy, aż placuszki ozłocą się z obu stron.

Po komentarzu, który dostałam czuję, że powinnam dodać kilka dodatkowych wyjaśnień. Masa, która powstanie, jest dosyć rzadka. Dlatego patelnia powinna być porządnie rozgrzana, smażyć trzeba tak długo, aż spód się zarumieni i powstanie zwarta spodnia warstwa. Wówczas większą szpatułką należy przerzucić placuszek na drugą stronę. Nie należy to najprostszych zadań, ale warto spróbować, bo smak wynagrodzi trudy :)

Smakują idealnie z sosem słodko pikantnym :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation