Kuchnia

impreza

Nuggetsy z kurczka z dipem twarogowo ziołowym



* 2 filety z kurczaka
* 2 łyżki majonezu
* 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* 3 duże ząbki czosnku (najlepiej młodego, polskiego) starte na drobnej tarce
* 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
* 1 płaska łyżeczka soli
* 2 spore szczypty pieprzu
* 2 żółtka
* mąka do panierowania
* olej do smażenia


Sos:

* 2 małe opakowania naturalnego serka homogenizowanego
* 3 łyżki bardzo drobno posiekanego szczypiorku
* 3 łyżki bardzo drobno posiekanej dymki
* 3 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
* kilka kropel cytryny
* sól do smaku

W misce łączymy majonez z żółtkami a następnie dodajemy sok z cytryny, czosnek, paprykę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.

Filety kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy je do miski z marynatą. Dokładnie mieszamy by gęsty sos oblepił mięso, po czym wstawiamy je do lodówki na około pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy sos. Serki łączymy z ziołami, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą. Sos odstawiamy by smaki się połączyły.

Zamarynowane mięso (starajcie się, by jak najwięcej marynaty pozostało na mięsie) obtaczamy obficie w mące i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz (smażyłam je na patelni i miałam około 2 centymetry oleju, ale można je też usmażyć we frytownicy). Smażymy do chwili aż mocno się zarumienią. Po zdjęciu z patelni nuggetsy układamy na ręczniku papierowym by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation