Kuchnia

impreza

Imbirowo - cytrynowe krewetki z chilli na grzankach

drobno posiekany imbir: 2 czubate łyżki
surowe krewetki, obrane, bez czarnej żyłki: 10 szt.
sól: do smaku
mielony pieprz czarny: do smaku
papryczka chilli: 1 szt.
cytryna: 2 szt.
świeża natka pietruszki: 1 garść
curry: 1 łyżeczka
oliwa z oliwek: 2 łyżki
chleb, z dodatkiem suszonych pomidorów i/lub oliwek: 3 kromki

Imbir posiekać na drobne kawałki. Papryczkę przekroić wzdłuż, usunąć pestki i posiekać. Na rozgrzanym oleju przez 3 minuty smażyć krewetki, imbir oraz chilli. Dodać sok z 2 cytryn, grubo posiekaną natkę pietruszki oraz curry, zamieszać i chwilę podgotować, tak by sos był gorący. Przełożyć całość do miseczki i dodać trochę oliwy extra vergine. Podawać z grzankami, uprzednio przygotowanymi na patelni grillowej albo w piekarniku lub tosterze. Najlepiej użyć ulubionego chleba (np. włoskiego, z dodatkiem suszonych pomidorów i/lub oliwek) albo ciabatty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation