Kuchnia

Inne ciasta

Składniki: (tortownica o średnicy 22 cm)
175 g miękkiego masła
150 g cukru brzozowego
3 jajka
50 g mąki razowej pszennej/orkiszowej
50 g białej mąki pszennej (u mnie luksusowa)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki zmielonych goździków
100 g bardzo drobno zmielonych orzechów (u mnie włoskie)
2 średniej wielkości jabłka + 2 łyżki soku z cytryny
200 g mieszanki orzechów (użyłam orzechów włoskich, całych migdałów oraz migdałów pokrojonych w słupki)

wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

dodatkowo:
masło do nasmarowania formy
papier do pieczenia do wyłożenia formy

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować cienko masłem.

Jabłka obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę, skroipć sokiem z cytryny.
Orzechy (200 g) lekko zgrilować na suchej patelni, wystudzić i poszatkować (niezbyt drobno).
Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem i przyprawami.

Masło utrzeć z cukrem i jednym jajkiem na jednolitą, puszystą masę (ok. 5 minut), a następnie – stale ucierając – dodawać po jednym jajku. Dodać mąkę z przyprawami i dokładnie wymieszać. Następnie dodać zmielone orzechy, połowę jabłek oraz połowę poszatkowanych orzechów i dokładnie wymieszać (nie miksować!).

Przełożyć masę do wyłożonej papierem i nasmarowanej foremki. Wierzch ciasta posypać pozostałą połową jabłek i orzechów, lekko “wgnieść” je w ciasto.

Piec około godzinę, następnie na kilka minut pozostawić w foremce, po czym wystudzić na kratce.

Całkowicie wystudzone ciasto można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation