Kuchnia
SERNIK
Sernik Snickers
Kakaowy kruchy spód
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
4 łyżki kakao
pół szklanki cukru
szczypta soli
1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
100g zimnego masła
duże jajko
ewentualnie 2-3 łyżki zimnej wody
Do przesianych suchych składników(mąki, kakao, soli, proszku do pieczenia i cukru) dodać zimne masło, posiekać je nożem, a następnie wbić jajko. Wyrobić gładkie ciasto w razie potrzeby gdyby nie chciało się związać dodając odrobinę zimnej wody.
Ciasto rozwałkować, a następnie wyłożyć nim dno oraz boki tortownicy o średnicy 23cm.
Przykryć je papierem do pieczenia, wysypać obciążniki(np. groch) i schować do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
Piec przez 15 minut w 180ºC, następnie zdjąć obciążenie i dopiekać kolejnych 15 minut.
Podczas gdy spód się piecze przygotować masę serową.
Orzechy w karmelu
Składniki:
2 szklanki cukru
50ml wody
pół łyżeczki soli
50g masła
6 łyżki gęstej śmietany
150g uprażonych orzeszków ziemnych, solonych
W rondelku rozpuścić cukier z wodą, gotować tak długo, aż powstanie ciemnozłoty karmel(uważajcie, aby go nie spalić), dodać do niego masło oraz śmietanę - może pryskać więc uważajcie. Jeśli masa się zbryliła, podgrzejcie ją delikatnie do ponownego połączenia się.
Odlać połowę przygotowanego sosu(ta część użyjemy do masy serowej), a do drugiej wsypać uprażone orzeszki ziemne. Odstawić do wystudzenia.
Masa serowa
Składniki:
700g kremowego sera z wiaderka
szklanka gęstego jogurtu naturalnego
2 szklanki mleka w proszku*
100g masła orzechowego
odlana część przygotowanego karmelu z polewy
100g masy kajmakowej - użyłem takiej
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ser zmiksować z jogurtem, masłem orzechowym i karmelem, dodawać naprzemiennie porcję mleka w proszku wymieszanego z mąką oraz jajka.
Przygotowaną masę wylać na podpieczony spód - powinno być jej tyle, aby pozostał "rant" z ciasta o wysokości ok. pół centymetra.** W masie zanurzać kleksy z kajmaku, wyrównać powierzchnię.
Piec przez około godzinę w 170ºC - wierzch powinien być ścięty i może delikatnie się zrumienić.
Sernik pozostawić w piekarniku do wystudzenia.
Polewa czekoladowa
Składniki:
100g mlecznej czekolady
50ml śmietany kremówki
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietanką, przestudzić, a następnie wylać na sernik.
Całość wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem na wierzch sernika wylać przygotowane orzechy w karmelu***(jeśli zbyt zastygły i ciężko je się rozprowadza możecie je delikatnie podgrzać), a następnie cały sernik ponownie schłodzić przez godzinkę w lodówce.
* - przed dodaniem go do masy proponuję je przesiać bo ma ono tendencję do zbrylania się
** - jeśli wyszło jej więcej, możecie masę zamrozić i wykorzystać następnym razem. ;)
*** - masę karmelową wykładamy przed samym podaniem sernika, ponieważ pod wpływem wilgoci z czasem się rozpuszcza
OWY5MjRmYTQ6OkQ9Ny16F0xpJRMHci1aBkd+XCNkF2o7UgZONHE+AjUyLAMsHiBMMWsVcxYcOEJIGAdeD080FQ8nam8Ydy0UJygCBxQAXDo5BVIpDGw2OjoMDUsCbB5RYQw4WyEdYBsMIwoZGX4CVQZdBSc2ZHIUNGQWOEgIAiwceX8fYRsHVAIcJwgOIyYCBAQVSGNgYVc1AUpZVSM3CwRQaxRwDAwpHUxLLD8PLwA5fRwiAA8FPHYIWg5sei1mJWdTOQZzS0VgYwxhfzlDTk8qPD4RCVVHNVphVSZyc289WgQqBTMAfG9GOSw8d0BWFXACRDwHFhBUGSIfU0g5WC8HXVQ0DV42CA1XDD8vCCAjMShNdCphTlIhFmIsewkjAn1gHzdON1JzFxESCmQ/DmJTF18PIhRPagQPSyh+VigtMwUQSyMcGRoJMixqGQAyeBZgYwtjbUhZZ0kHHgwzIXZucnc9fRkxcxdWBxIBDUMYDQw/czglLjFGCEpaV3RZbkFzSVJkHUYyDBgIB1xhXG91N1gfWBkZAC4XHTkPPwhhFFZUBl5uH00taApnCFsQGkUoDAkiPys8Ay9WbnYAIVpDPCZQc1xidyUbIEEcDSZaJn01M3MoUQMrKxsMcRltcBdsNxRDAlEdPkBAODIPRRxPBn99bRgYTl5+Bx9VTRUjGHNCfFtiXGgUfVAiVwsGNyU7cixuPionOmZVZzNwNw8CMgc9cTQACCdxAVN1CkMvM3ceNlJpGXMjXit7C2McCyMoDHsyLDw8DXBBCXEbChhxTEkUbwNPC3QKQGEjHE5xX3FWajkQaR4tWlMZMyJFKAxxBEpmT34QBQEdMBwZEw8vGisXJHlmNQkoAyB0HzVDIz9BbhYYF0h0KhwyPX4nAh0cKw4FP0plbSdLK0tjVnQ/cAgqVBwNJzMCGTo0URoKKAgKYCxwfAkBCAFDUiwAfRoKfi9UZ0tPTyEdEAZ/FXUaACMvEXoqVBsaKRVwRw1hH3gzCwoUKRVRMgkoF1VUDnknQwobGE8cJXoECGBxG2VUfmJDJmcOAxovVnYYLgRuPghFEhsZRgBgC3g4NDEKBTZAKygWKVQVLDdLKXYmRSsUG1cdOAQweRM3XgceNhIoGWdXEj0UQyYhBQYANA15EjMjey8aHn0TFjRdR11sQwo5LgwAATZvBnkWUxpHJVxRNgVQHA40IRQaIBM/Q2w9EWo+WxA2HlUFTD8nf0QfUgEdGEEXPhUnd3Z6XBkOZWMtXwwAE3VmSi1bAi81Xj4OSi8UAxskMRQxKyxJS3k2Im1xVHIOBCcAMGQtE2wZDDsxZi48BmolQHROUwdsGyFwMClmJTRHZUBgNw9KP1spVAZAEBcNZBRxN1sndC0SPXgqDCsPLA4kVwlGYy8VQjwHTn09RCFcT0wMQkApGllzBycBCQkoLmY6ICdkYwp8CCMjFwkSPmwoT2tsOEAnDWwYJDA0HCFuYRwGTQk6IlFxAwxZa3tiLQoyJ3l8RmMbDFQEEDNWFwgMBgcUJxded0xcGntwG3kpOhoBcWcVSyUAdDdMdTcSVxYEFTccJwAiCB9RHUE3dXwcHClKYnofdxpUalM6EnUBEX5pEBIkARlSETY/AR8NKAMsFV4DIRMwJmZ/HUIlOgxlHBVwVkEoWAIXfEIEHFUzA14vEFxXD1JgKgpVXB8Qdg8sNiZQEllhWwtQHCs4F2sCNgIHcEY3TjcOSBcvTApoAUFicRccJR8lR2oUD18qcX92BQ03DkwgVhQhNC0xUzMALEQaQTwLYwJPXFlJCRQLPCF2YhcKHGskFlQCTlYbODhaIjRuGWA6BxIRIQ8NYSJeGm4UUgI=