Kuchnia

Food

MINI-DONUTS - PĄCZKI Z DZIURKĄ (SZYBKIE I BEZ DROŻDŻY)

Składniki na 22 sztuki mini - pączków:
1 szklanka mąki pszennej minus 2 łyżki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
3 łyżki oleju
2,5 łyżki maślanki (lub jogurtu naturalnego, kefiru)*

Suche składniki wymieszać, przesiać.
W misie miksera umieścić jajka, olej, mleko, zmiksować na gładką masę. Dodać suche składniki i zmiksować.
Do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka przełożyć ciasto, odciąć róg i nałożyć do natłuszczonej formy na donuts. Piec w temperaturze 175ºC przez około 10 - 12 minut, do złotego koloru. Pączki zaleca się również piec w maszynce do donuts wg instrukcji jej producenta. Wyjąć, ostudzić na kratce. Polukrować i ozdobić posypką.
Kolorowy lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
odrobina barwniku (płynnego, w żelu lub w proszku)

Cukier dokładnie rozprowadzić grzbietem łyżki z wodą i barwnikiem, jeśli będzie zbyt gęsty - dodać kilka kropel wody, jeśli zbyt rzadki - dodać cukru pudru.
* można dodać więcej, jeśli ciasto będzie zbyt gęste
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation