Kuchnia

Smakosz ♥

Składniki:

2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
5 łyżek mleka
500 ml śmietanki 36%
laska wanilii
50 g białej czekolady
6-8 łyżek cukru
butelka (275 ml) napoju alkoholowego Breezer (watermelon)
łyżeczka żelatyny

Wykonanie

Żelatynę namoczyć w mleku, odstawić.

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka, umieścić w rondlu. Śmietanką zalać wanilię, dodać cukier - zagotować. Usunąć laskę wanilii.

Gdy cukier się rozpuści, zdjąć z ognia, dodać drobno posiekaną czekoladę i mieszając rozpuścić. Na koniec rozmieszać, namoczoną żelatynę.

Masę rozlać do 6 naczynek. Pozostawić do ostudzenia. Umieścić w lodówce do stężenia.

Przygotować galaretkę: Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnego drinka. Pozostały podgrzać (nie zagotować), dodać namoczoną żelatynę i dokładnie rozpuścić. Sitko wyścielić gazą, przecedzić galaretkę do miseczki, ostudzić. Wylać na wierch deserów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation