Kuchnia

Dynia

Ciasteczka dyniowe z śrutą kakaową



Śruta kakaowa to uprażone i pozbawione łupinek ziarno kakaowca. Świetnie nadaje się do wypieków, zimnych deserów i chrupania bez dodatków :) Taką śrutę możecie nabyć tu: http://sklep.manufakturaczekolady.pl/_advanced_search/index/, ale do tego przepisu możecie użyć też drobniutko posiekanej gorzkiej czekolady.

Ciasteczka według tego przepisu są pyszne. Miękkie, bardzo aromatyczne i leciutkie. Sama dynia może nie jest bardzo wyczuwalna w smaku, ale to właśnie ona zapewnia, że ciasteczka są wilgotne i miękkie. Są na prawdę godne polecenia :)



Składniki:

* 4 szklanki mąki
* 1 szklanka puree z dyni
* 200 g miękkiego masła
* 1 jajko
* 1,5 szklanki cukru
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka cynamonu
* 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
* pół szklanki śruty kakaowej lub 150 g posiekanej czekolady


Wszystkie suche składniki łączymy w misce. Dodajemy do nich dynię, masło i jajko. Zagniatamy elastyczne ciasto do chwili utworzenia jednolitej kuli. Ciasto wkładamy na ok dwie godziny do lodówki. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a blachę podsypujemy mąką. Z ciasta formujemy kulki większe od orzecha włoskiego ( u mnie każda miała 36g) i układamy w kilku centymetrowej odległości od siebie na blasze. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, należy dodać mąki i wmieszać ją w ciasto. Ciasteczka pieczemy ok 12-15 min. Pozostawiamy na blasze ok 10 min, a następnie zdejmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation