Kuchnia

Dynia

Sernik Dyniowy



Składniki:

225 g ciasteczek digestive (ja dałam te polane ciemną czekoladą)
60 g masła
340 g puree z dyni (przepis na puree znajdziesz tutaj)
225 g drobnego cukru
450 g kremowego sera (u mnie Philadelphia)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
4 jajka
90 ml śmietany kremówki
90 ml jogurtu naturalnego
sok i skórka otarta z 1 cytryny (ja skórkę pominęłam, a soku dałam około 1-2 łyżeczki)
opcjonalnie: 2 łyżeczki cukru pudru



Ciasteczka połam, włóż do blendera i zmiel.

Masło rozpuść i ostudzone dodaj do ciasteczek razem z skórką z cytryny (ja skórkę pominęłam). Zmiel jeszcze raz, żeby wszystko się połączyło.
Tortownicę o średnicy ok 25 cm posmaruj masłem. Dno oraz około 2-3 cm boków wylep masą z ciasteczek. Odstaw.

W misce zmiksuj ser, puree z dyni, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową.

W małej miseczce roztrzep widelcem jajka i dodaj je do masy serowej. Ponownie zmiksuj.

Masę wylej na spód ciasteczkowy i piecz w 170°C przez 90 minut (ja piekłam 15 minut dłużej). Ciasto zostaw w blaszce do wystygnięcia, a potem przykryj folią i schowaj do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. *Kiedy ciasto ostygnie, nieco opadnie tworząc małe zagłębienie na krem.

Śmietanę ubij, dodaj do niej jogurt i sok z cytryny (ewentualnie jeszcze cukier puder). Wymieszaj do połączenia.

Zimne ciasto, wyjmij z blaszki i wyłóż na nie krem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation