Kuchnia

Zupy

Zupa z czerwonej papryki


Co kupić:

słodka czerwona papryka: 1 kg
oliwa Primadonna: 1 łyżka
duża słodka cebula, pokrojona w kostkę: 1 szt.
czosnek, drobno posiekany: 2 ząbki
suszony majeranek Mikado: 1 łyżeczka
tymianek Mikado: 1 łyżeczka
rosół z kurczaka Mikado: 1 l
słodka śmietanka Pilos: 0,5 szklanki
ocet balsamiczny Acentino : 1 łyżka
rozmaryn: 2 gałązki


Przygotuj:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

Przygotowanie:

Papryki myjemy, wkładamy w całości do nagrzanego piekarnika z włączoną funkcją grilla. Pieczemy, aż skórka nabierze ciemnego koloru (skórka papryki powinna się prawie przypalić).
Wyjmujemy papryki, wkładamy je do foliowej torebki i zostawiamy na około 10 minut.
Cebulę i czosnek siekamy. W rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią posiekaną w kostkę cebulę, czosnek oraz pozostałe przyprawy i smażymy mieszając aż cebula się zeszkli. Wlewamy bulion drobiowy.
Upieczoną paprykę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, wrzucamy do wywaru. Wszystko razem zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem jeszcze około 25 minut.
Po tym czasie zupę zdejmujemy z ognia, miksujemy, dodajemy śmietankę oraz ocet balsamiczny i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jak podawać:

Podajemy ozdobioną posiekanym rozmarynem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation