Kuchnia

Dania z kurczaka

Kurczak zawijany w boczku


Kurczak zawijany w boczku z suszonymi pomidorami

Jak bardzo lubimy? 4

Ilość porcji: 2

Składniki:

2 średnie piersi z kurczaka
8 wąskich plastrów boczku (chudego)
2 łyżki suszonych pomidorów, odsączonych z oliwy
1 cukinia, pokrojona na 1 cm krążki
1 papryka romano, przekrojona na pół i pocięta w paski
1 łyżeczka świeżego tymianku
200 g zielonej fasolki (pokrojona na pół)
1 łyżka oliwy oliwek do smażenia
krążki ziemniaków

Przygotowanie:

Kurczak

W każdej z piersi z kurczaka wycinamy z boku kieszonkę, którą wypełniamy suszonymi pomidorami.
Zawijamy każdą z piersi w boczek, tak aby końcówki boczku znalazły się pod kurczakiem.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem).
Układamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym, pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut aż bekon stanie się złoty i chrupiący.


Warzywa

Fasolkę wkładamy do małego garnka, zalewamy wodą z odrobiną soli, doprowadzamy do wrzenia (nie gotujemy), odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cukinię, paprykę, fasolkę i świeży tymianek. Smażymy ciągle mieszając przez 6-7 minut.
Serwujemy z krążkami ziemniaków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation