Kuchnia

Dania z kurczaka

KEFTA MKAOUARA


To bardzo ciekawa danie kuchni afrykańskiej. Można podawać je opcjonalnie z różnymi rodzajami mięsa, ja akurat miałam filety z kurczaka i przyznam, że bardzo tutaj pasują. Rewelacyjny sos pomidorowy ożywia smak kurczaka a jajka najlepiej ze wsi same w sobie zwieńczają całość. Białko ścina się całkowicie ale żółtko mimo dość długiego zapiekania pozostaje płynne. Połączenie intrygujące ale wyśmienite.


SKŁADNIKI:


2 filety z kurczaka
1 puszka pomidorów krojonych
4 jajka
Bazylia
Sól
Pieprz
1łyżka balsamico



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Kurczaka pokroić w kawałki wielkości jednego kęsa.(Można dzień wcześniej mięso zamarynować w maślance, będzie bardziej kruche i soczyste)

2. Pomidory zdbeldować niezbyt dokładnie. Doprawić, bazylią, solą, pieprzem i balsamico i przelać na naczynia żaroodpornego.

3. Kawałki osolone mięsa ułożyć na sosie.

4. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 185st na 25minut.

5. Po tym czasie wyjąć naczynie żaroodporne i wpić na wierz mięsa 4 jajka, posolić i wstawić do piekarnika na ponowne 12-16minut.

6. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation