Kuchnia

przekaski

Tureckie chlebki z kurczakiem

Ciasto:
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki drożdży instant
sól morska
szczypta cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego
1, 5 łyżki oliwy
letnia woda ( na wyczucie)
Farsz:
podwójna pierś z kurczaka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 dojrzałe pomidory
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól. pieprz, ostra papryka, tymianek
olej
keczup


Mąkę mieszamy z drożdżami, jogurtem i oliwą. Dodajemy sól i cukier. Wyrabiamy gładkie ciasto dodając po trochu letnią wodę tak aby ciasto nie było lejące ani za suche, ale odchodziło od ręki (w sumie ok 3-4 łyżki). Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Kiedy kurczak się już lekko przyrumieni dodajemy pomidory, koncentrat i tymianek. Całość chwilę razem dusimy. Zdejmujemy farsz z ognia i wracamy do ciasta.


Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 5 części i formujemy z nich owalne placki - obędzie się bez wałkowania. Każdy placek smarujemy ketchupem i nakładamy wzdłuż farsz. Sklejamy końcówki, tak aby powstał kształt łódeczki. Końce dosyć mocno ściskamy, aby się nam ciasto nie otworzyło w trakcie pieczenia. Zapiekamy w 200 C około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation