Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tarta z brokułami


Składniki na ciasto:

200 g mąki
100 g masła
1 żółtko
1-2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaną z solą siekam z zimnym masłem, dodaję żółtko i wodę, szybko zagniatam. Owijam folią i wkładam na godzinę do lodówki.

Ciasto rozwałkowuję i wykładam na formę do tarty (polecam te z wyjmowanym dnem) obcinając kawałki ciasta wystające za brzeg. Znowu schładzam. Wycinam koło z papieru do pieczenia, wykładam nim tartę i wysypałabym specjalne kulki do obciążenia pieczonych tart, gdybym je miała, a skoro nie mam to używam zwykłego ryżu lub fasoli. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę 15-20 minut. Po tym czasie wyjmuję, zdejmuję papier z ryżem i piekę jeszcze 5 minut (upieczony ryż wsypuję do słoiczka, bo posłuży mi jeszcze wielokrotnie).

Składniki na farsz:

1 opakowanie mrożonych brokułów
1 nieduża cebula
100 g kwaśnej śmietany
1 jajko
2 łyżki startego parmezanu (niekoniecznie)
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Brokuły bardzo krótko gotuję w osolonej wodzie, odcedzam. Cebulę drobno siekam i podsmażam na złoty kolor. Odstawiam.
W oddzielnej miseczce mieszam śmietanę, jajko, parmezan, sól i pieprz.

Na podpieczony spód tarty wykładam cebulę, brokuły (jeśli akurat żadne dziecko nie ciągnie mnie za nogawkę to nawet kroję łodygi na plasterki) i zalewam wszystko masą śmietanowo-jajeczną. Piekę jeszcze około 20-25 minut.
Podaję ciepłe i rozpływam się nad cudownym smakiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation