Kuchnia

KUCHNIA

Sałatka z kurczakiem, awokado i kaszą kuskus

Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka (500 g)
300 g kaszki kuskus (lub bulghur)
1 duże, dojrzałe awokado
1 cebula, drobno posiekana
4 łyżki oliwy
sok z cytryny, oliwa z oliwek
sól, pieprz, do smaku
Kaszę kuskus przesyp do miski, zalej wrzątkiem (woda powinna sięgać ok 2 cm ponad poziom kaszy). Miskę przykryj talerzem i odstaw kaszkę do napęcznienia.
Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę. Łyżką wyjmij miąższ i pokrój na duże kawałki. Przełóż miąższ do miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni grillowej rozgrzej 2 łyżki
oliwy. Dodaj cebulkę i smaż na średnim ogniu, aż się zezłoci. Przełóż cebulkę z patelni na talerz; patelnię przetrzyj i dodaj 2 łyżki oliwy. Ułóż filety na rozgrzanej patelni i grilluj na średnim ogniu z obu stron po ok. 8 minut, aż mięso będzie upieczone.
Patelnię z kurczakiem zestaw z ognia. Filety pokrój w 1 cm kostkę. Kuskus przełóż na półmisek i spulchnij widelcem. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz oliwą. Dodaj cebulkę, kurczaka pokrojonego w kostkę i awokado. Wymieszaj i podawaj.
RADA: Do sałatki możesz dodać posiekaną pietruszkę oraz pomidorki koktajlowe, przekrojone na połówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation