Kuchnia

KUCHNIA

BABECZKI CYTRYNOWE

100 g miękkiego masła
100 g brązowego cukru
100 g mąki samorosnącej (my kupujemy ją w sklepie Marks & Spencer)
2 jajka
1 laska wanilii
4 łyżki startej skórki z cytryny
75 gramów masła cytrynowego (najlepiej własnej produkcji)
Procedura: Babeczki cytrynowe robi się błyskawicznie – na początek proponujemy Wam nastawić piekarnik na 180 C. W dużej misce ucieramy masło z cukrem i ziarnami wanilii. Gdy już dobrze się połączą i utworzą coś w rodzaju masy wbijamy powoli po jednym jajku i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, startą skórkę z cytryny i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Tak przygotowane ciasto nakładamy na dno papilotek do około 1/3 ich wysokości. Na środek ciasta nakładamy 1 łyżeczkę masła cytrynowego i przykrywamy resztą ciasta. W ten sposób otrzymujemy 6 babeczek, które pieczemy 15-20 minut, do uzyskania złoto-brązowego koloru. Wyjmujemy babeczki z piekarnika i studzimy na metalowej kratce.

Babeczki cytrynowe od Erica po wystygnięciu zdobimy ulubionym przysmakiem Kota Pasiastego włoską meringue:

2 białka
50 ml wody
100 g cukru
Procedura: Na wolnym ogniu w małym rondelku gotujemy syrop z cukru i wody. Cały czas mieszając silikonową szpatułką czekamy, aż syrop będzie bardzo gęsty i zacznie zmieniać kolor na żółto-brązowy. Wtedy zdejmujemy go szybko z gazu i dodajemy (uważajcie bo jest bardzo gorący) do ubitych wcześniej na sztywno białek. Miksujemy dopóki masa nie schłodzi się. Tak przygotowaną sztywną masę zdobimy (za pomocą rękawa cukierniczego) nasze babeczki cytrynowe, a nastęnie opalamy je delikatnie palnikiem gazowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation