Kuchnia

moje kucharzenie

Tort BELGIJSKI:

warstwa czekoladowa:
Składniki:

1/4 szklanki mleka
30 g gorzkiej czekolady 70%
75g mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków (do max 3/4 szklanki)
40 ml oleju słonecznikowego (około 1/4 szklanki)
1/4 kwaśnej śmietany
0/5 łyżeczka ekstraktu z wanilii

warstwa chrupek:
płatki czekoladowe
ok.25g czekolady
ok.30g masła
zblendowana czarna porzeczka/ dzem z czarnej porzeczki

warstwa porzeczkowa:
Na mase serowa:
- 200 g ser na sernik
- 0,5 lyzeczki soku z cytryny
- 125 ml jogurtu naturalnego (mozna zastapic smietany kremowki)
- 100 g drobnego cukru
- 2 czubate lyzki zelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki goracej wody
- 150 g odszypulkowanej czarnej porzeczki
- dodatkowy cukier do doslodzenia warstwy z porzeczka ( pominelam)

warstwa malinowa:
200 g ser na sernik
250 ml śmietanki kremowej 30%
ok. 75 g cukru pudru
5 - 6 łyżeczek żelatyny
200 - 250 g malin
1 łyżeczka soku z cytryny

ok250-300g kremówki
maliny do ozdoby

ciasto czekoladowe:
Mleko podgrzać. Do gorącego dodać połamaną czekoladę, wymieszać, do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić.
Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać.
Jajko (w całości) utrzeć na jasny krem (ucieram mikserem z końcówką do ubijania białek). Dodać cukier i dalej ucierać. Wlać olej, śmietanę, ekstrakt i zmiksować. Dodać ostudzone mleko i zmiksować.Do zmiksowanej masy dodać przesiane składniki, krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (same dno). Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 - 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. Ciasto urośnie z lekką górką - można ją delikatnie ściąć nożem, by wyrównać ciasto lub jeszcze ciepłe ciasto odwrócić spodem do góry i ułożyć na paterze, wystudzić. Wokół ciasta zapiąć z powrotem obręcz tortownicy.

chrupka warstwa:
Płatki pokruszyć. Masło roztopić z czekoladą( najszybciej w mikrofali), płyn połączyć z płatkami.
Masą przykryć i dociskając wyrównać ciasto czekoladowe.
Na to nałożyć warstwe (2łyzki) dzemu badz zblendowanych porzeczek

1. Czarna porzeczke zmiksowac blenderem (mozna dodatkowo przetrzec przez sitko),
Opłukane i osuszone na papierowym ręczniku maliny przecieramy przez sitko
2. Cały ser (400g) krótko miksujemy z cukrem pudrem ( ilość cukru według własnych upodobań). Dzielimy na dwie czesci.
3. Żelatynę z masy porzeczkowej zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku.
4. Masa porzeczkowa: ser miksujemy z sokiem z cytryny i jogurtem. Dodajemy rozpuszczona zelatyne (moze byc ciepla), caly czas miksujac, by nie zrobily sie grudki. łączymy ze zblendowanymi porzeczkami, ewentualnie doslodzic do smaku. Wylać mase i wylozyc do zamrazarki na 30 minut
5. masa malinowa: Ubijamy śmietanę.
Ubitą śmietankę delikatnie mieszamy z serkiem, dodajemy małymi porcjami przecier malinowy i delikatnie mieszamy.Na koniec wlewamy cienkim strumieniem ciepłą jeszcze żelatynę. I znowu dokładnie, ale delikatnie mieszamy. wylewamy do tortownicy na uprzednio wykonany spód. wstawiamy do zamrazarki na 30min
6. przekladamy mase do lodowki
7. po ok min 3h ubijamy smietanę i ozdabiamy na wierzch
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation