Kuchnia

moje kucharzenie

Brama raju, czyli sałatka z grillowanego bakłażana

Składniki:

Walentynki - miłośc od kuchni placek tortilli - 2 sztuki
owoc granatu - 1 sztuka
Sos sałatkowy włoski Knorr
mix sałat - 300 gramów
ser blue - 50 gramów
oliwa z oliwek - 3 łyżki
bakłażan - 1 sztuka
jajko - 1 sztuka
Wykonanie:

Z tortilli wykrój cztery długie paski szerokie na około dwa centymetry. Końce pasków posmaruj roztrzepanym jajkiem i sklej ze sobą. Pasek ułóż krawędzią na blasze, uformuj z niego najpierw koło, a następnie serce. Całość umieść w rozgrzanym piekarniku na około 10 minut, aby ciasto zrobiło się sztywne.
Bakłażana umyj, a następnie pokrój w centymetrowej grubości plastry.
Z powstałego z tortilli serca odetnij dolną krawędź tak, aby mogło pionowo stanąć na talerzu.
Oczyść sałatę i ułóż jej część na talerzu. Pozostałe liście ułóż na środek serca tak, aby utrzymywały serce w pionie.
Plastry bakłażana zgrilluj z dwóch stron i ułóż na sałacie.
Na wierzch sałat pokrusz ser i posyp ziarnami granatu.
Całość dopraw do smaku polewając Sosem sałatkowym Knorr wymieszanym z 3 łyżkami oliwy z oliwek i trzema łyżkami wody
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation