Kuchnia

Tarty na słodko

Waniliowa tarta z bezą


Składniki

Ciasto kruche:
20 dag mąki pszennej
10 dag margaryny np. Kasi
2 płaskie łyżki cukru
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
Krem waniliowy:
1 laska wanilii
łyżka masła
2,5 szklanki mleka
3 żółtka
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
Beza:
4 białka
szczypta soli
4 łyżki cukru pudru


Puszyste i lekkie ciasto z kremem z wanilii

Etapy przygotowania

Ciasto:

Mąkę posiekaj z margaryną, cukrem i żółtkiem. Dodaj wodę i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny lub do zamrażarki na 15 minut. Wyjmij, podziel na 2 części. Jedną częścią wylep dno tortownicy o śr. 24cm, a drugą częścią wylep boki formy na wysokość 2-3cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz przez ok.15 min w temp. 150*C z termoobiegiem.



Krem:

Zagotuj 2 szklanki mleka z przekrojoną na pół laską wanilii, cukrem i masłem i zdejmij z ognia (usuń wanilię). Do reszty mleka dodaj 3 żółtka i mąkę ziemniaczaną i utrzyj dokładnie masę. Do gorącego mleka wlewaj powoli masę żółtkową energicznie mieszając, aż krem zgęstnieje. (Można na kilkanaście sekund garnek ustawić na małym ogniu, mieszać masę uważając aby krem się nie zagotował). Krem wylej na ciasto i piecz kolejne 20 min.
Beza: Zimne białka ubij z solą na sztywną pianę i utrwal cukrem pudrem. Bezę wyłóż na krem i zapiekaj 10-15min.
Ostudzone ciasto udekoruj laską wanilii i starta czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation