Kuchnia

Tarty na słodko

Tarta z truskawkami

http://www.flickr.com/photos/103700193@N07/10312191295/

Składniki na formę o Ø 28 cm:

Ciasto:

300 g mąki pszennej
6 g soli
30 g cukru
150 g masła
2 jajka
25 g bardzo zimnej wody


Mąkę przesiać, umieścić w malakserze, dodać sól, cukier, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki i zmiksować na tzw. mokry piasek. Jajka rozmieszać z zimną wodą, lekko ubić widelcem, dodać do pozostałych składników i wyrobić ciasto.

Wyrobione ciasto umieścić między dwa arkusze papieru do pieczenia, lekko rozpłaszczyć i wstawić na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować, na grubość maksymalnie 2 mm, wyłożyć nim formę na tartę, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć i wstawić na kolejną godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do 190°C, wstawić tartę, piec 20 minut do momentu, gdy boki będą lekko złote, zdjąć obciążenie i dopiec ciasto na jasnozłoty kolor, ok. 15-20 minut. Upieczone ciasto całkowicie wystudzić.

Warstwa truskawkowa:

800 g dojrzałych truskawek
120 g cukru
20 g żelatyny
2 łyżki wiśniowego octu balsamicznego
100 ml wiśniówki


Truskawki, umyć, pozbawić szypułek, podzielić na połowę. Jedną część rozdrobnić w blenderze z dodatkiem cukru, drugą część pokroić na mniejsze kawałki.

Umieścić truskawki w garnku, dodać ocet balsamiczny, podgrzewać do zagotowania, wlać wiśniówkę, gotować ok. 2 minuty. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, wystudzić. Tężejące truskawki wlać na wystudzony spód, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Warstwa twarogowa:

0.5 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie mielonego
0.5 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 jajka
pół opakowania budyniu w proszku, bez cukru o smaku waniliowym
1 łyżeczka pasty waniliowej


W misie miksera umieścić twaróg, wbić całe jajka, dosypać cukier, budyń waniliowy i całość krótko zmiksować na średnich obrotach miksera, do połączenia się składników, dodać pastę waniliową.

Tortownicę o Ø 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, natłuścić i przelać masę twarogową. Piekarnik nagrzać do 180°C (grzanie góra-dół) wstawić sernik, piec w tej temperaturze 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 140°C, piec kolejne 60 minut. Wystudzony sernik, umieścić na warstwie truskawkowej.

dodatkowo:

Kruszonka do dekoracji:

100 g mąki pszennej
50 g masła
25 g cukru


Składniki kruszonki połączyć, rozcierając między palcami. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C na jasnozłoty kolor, przez ok. 15-20 minut, wystudzić.

Tartę ozdobić truskawkami i kruszonką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation